Založ si blog

O prázdnych gestách (Nechajte ľud môj, nehaňte ľud môj.)

Čosi vadí? Šup ho, zákon!

Je čosi zhnité v štáte slovenskom. Čo si budeme navrávať, načo si márne klamať. Prekážajú nám fajčiari? Zákon! Zlí obchodníci? Normu na nich! Čechizmy v televíznych novinách, patvary na bilbórdoch? Predpismi, jednu po papuli! Bojové plemená? Rovno do ústavy! Rybu, ktorá smrdí od hlavy, každý správny Slovák začne pitvať od plávacích plutiev.

Dôvera Slováka v zákon je takmer všemocná, a pritom fascinujúco kontrafinálna. Politik zavelí, „to ošetríme,“ Slovač sa upokojí, však v zákone … to bude. A tak sa nám v našej milej, podtatranskej zelenej krajinke, množia obsolétne normy. Právne normy, ktoré sú síce účinné, avšak každý, vrátane donucovacích orgánov, na ne – dlabe. Krátke mediálne haló, krátke víťazstvo (či prehra) exhibujúceho politruka, dlhé nič. „Však v zákone to je,“ občas ktosi zabedáka. Svedkom mu bude rozpačité ticho.

Slováci nie sú naučení riešiť svoje problémy samostatne – a vzájomne. Žiaden občiansky nátlak, žiadne spotrebiteľské míny. Slovák je totiž kverulant, avšak neoficiálny. Zabrble si doma, v krčme, v robote, ak mu však i trikrát zhnité mäso predajú, do obchodu sa vráti. Násilie v správach, vulgarizmy v telke? Neprepnem, nevypnem, však to má riešiť zákon! Povadil sa so susedom? Zákon! Vadí mu hluk, odpad, fajčiari a janičiari? Zákon, zákon, zákon! Zákon vyrieši, štát požehná.

A ak sa nájde dobrodruh, ktorý sa pokúsi o akýkoľvek občiansky nátlak, ten istý Slovák ho pošle priamo tam, odkiaľ prišiel. Šak toten len z davu vystrkuje, predvádza sa, hňup akýsi!

A ak sa nájde somár, čo mu povie,“Nepáči sa? Kandiduj sám!“ – dostane manták jednu verbálnu po gebuli a vysvetlenie, že politika je len pre pánov a zlodejov.

Na Slováka sa preto dojem robí ľahko. Stačí malá, hlúpa, zákonodarná iniciatíva, preplnený a rozporný právny systém a národ, ktorý vie, že nič nemusí riešiť sám, pretože má Zákon. Občiansky princíp vysvetlíte Slovákovi práve tak ľahko, ako ľahko navlečiete kanadského drevorubača do čipkovanej podprsenky.

Aj teraz, tu ho! Vymierajú národovci? Ľahká pomoc! Vlastenectvo – vnútime! Najväčší zo všetkých Slovákov, Slovácilepší, tí praví dejatelia, tí nám ukážu! Práve tí, ktorých slovná zásoba ľubozvučnej reči slovenskej sotva stačí preskakovať prvú signálnu, práve tí, u ktorých je dôvodný predpoklad, že vulgárne rozkrádajú, čo v košiari nájdu (a poberú aj to, čo nenašli), práve tí, ktorí (aj) občianskym združeniam podporujúcich kultúru berú to málo, čo v dvojpercentnom príspevku z dane uľahčovalo ich živorenie (však naboso sa ľahšie krepčí), tí, ktorí za celé štyri roky ani nezakopli o pamiatku, ale slovenské domy zľahka vyvlastnili (však čo je tvoje, je vždy naše!), tí nám dajú zákon! Zákon!

Len mi povedzte, čo so Slovákmi, keď ich iní, takíto, Slováci lepší, dávajú pekne do laty. Načo v deťoch pestovať lásku k vlasti, zahoďte povesti, kašlite na múzeá, vyhýbajte sa prírode. Netreba robiť nič, už máme Zákon. Dostanú hymnu, dostanú vlajku, a z ústavy pekne preambulu. Zvyšok z ústavy im aj tak netreba! Práve tak, ako nemusíme podaromky mrhať na učebnice, platy učiteľov a podporu kultúry. Už ho máme, už k nám prišiel! Zákon!

Zákonodarná iniciatíva iniciatívnych nedôchodčiat je krátka cesta do pekla. Krátka cesta, ktorá nám mnohým bude syzifovsky dlhá.ˇ

Nehaňte ľud môj, nechajte ľud môj.

__________

Pojem Slovák je v texte používaný spravidla sarkasticky. Nie je Slovák, ako Slovák, nie každý je z jedného vreca. A autorka to vie. Aj autorka je od Slováka. Autorka však využíva autorskú skratku a verí, že chytrému stačí napovedať. To pre prípadnú diskusiu.

Z júna

03.06.2010

Po nás potopa! Kričia kŕdle mrakov Na krídla divých makov Polia ich nesú Z Tvojich rúk zoskakujú zimomriavky Nesmú (Okatá rozprávka okato prozaicky kríva. Dýchajúca, živá, gravitácia svetských prianí – sníva – a líže rany)

O osamelosti

31.05.2010

Ktosi Do rúk kosí Jablká Spoza rohu Vykúka Goya Tmu na brušká prstov kreslí Kdesi ustalo poláskanie na pol ceste Na šiji zaprášené bozky sladko klamú (Sebecká samota Odmieta Pohladenia)

Krstebná

05.05.2010

Svitá Vypínam ťažké sny A ťahám bosé oči spod vankúša

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 25539x
Priemerná čítanosť článkov: 2128x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy